ciąża, usg, endometrioza, warszawa, objawy, leczenie, stopnie


Najnowsze wpisy:

Polecamy rowniez:



Przeczytaj też:

Przemiana gazowa w mięśniu

Mięsień żywy, podobnie jak wszystkie tkanki, pochłania tlen i wydziela dwutlenek węgla. Wielkość tej przemiany gazowej nie idzie równolegle z pobudliwością mięśnia, gdyż nie zmienia się po jej zniknięciu, np. wskutek zanurzenia mięśnia do roztworu cukru trzcinowego. Po wycięciu z organizmu mięśnia oddychanie jego szybko słabnie i ciągu pięciu godzin spada do polowy albo i […]

Skład chemiczny nerwów

Skład chemiczny nerwów lub ich składowych części, jak zaznaczyliśmy wyżej, dokładnie nie jest zbadany. Do pewnego stopnia jednak możemy go ocenić na podstawie reakcyi mikrochemicznych. Swiadczą one, że w skład włókna osiowego wchodzą głównie substancye białkowe; odczynnik bowiem Millona barwi je na czerwono, w kwasie zaś włókno osiowe przechodzi w bial- czan kwaśny i rozpuszcza […]

Koloidy bialkowe

W warunkach prawidłowych szybkość opadania krwinek wynosi u mężczyzn przeciętnie 2-6 mm specjalnie skalibrowanej rurki, u kobiet zaś 3-10 mm na godzinę. Istota odczynu Biernackiego polega na tym, że krwinki czerwone w łożysku krwionośnym tworzą jednolitą zawiesinę dzięki ujemnemu ich ładunkowi elektrycznemu. Ładunek ten sprawia, że krwinki czerwone odpychają się wzajemnie i nie mogą sklejać […]

DevURL

Partnerzy serwisu:



Author : admin

U człowieka proces krzepnięcia krwi badany metodą Czubalskiego rozpoczyna się po 1-2 minuty od chwili jej pobrania, kończy się zaś po 4-5 minutach. Inne metody podają znacznie wyższe liczby dla czasu krzepnięcia krwi, nawet do 15 minut. Czas potrzebny do wytworzenia skrzepu od oliwili pobrania krwi nazywamy czasem krzepnięcia krwi. Jeżeli czas krzepnięcia krwi jest dłuższy niż normalnie, to świadczy on Q zmniejszeniu się krzepliwości, krótszy zaś o jej zwiększeniu się. Na krzepliwość krwi wpływają różne czynniki. Mogą one wywołać skrócenie lub wydłużenie czasu krzepnięcia, czyli zwiększenie lub zmniejszenie się krzepliwości krwi. W ustroju można wywołać zwiększenie się krzepliwości krwi przez wprowadzenie dożylne hipertonicznych roztworów soli kuchennej, wywołujących uwalnianie się większej ilości trombokinazy z płytek. Również chlorek wapnia podany dożylnie zwiększa krzepliwość krwi, gdyż sprzyja działaniu tromhokinazy na trombogen. Wyciąg z płytek, jako zawierający tromhokinazę, zwiększa krzepliwość krwi. Surowica krwi oraz wyciągi z różnych narządów zwiększają krzepliwość krwi dzięki zawartości w nich trombokinazy i trombiny. Żelatyna zwiększa krzepliwość krwi przez wzmożenie powstawania fibrynogenu, przez zwiększenie się liczby płytek krwi i dzięki zdolnościom aglutynacyjnym krwinek. Wszystko to razem stanowi oddziaływanie ustroju na wprowadzenie obcego białka. [podobne: USG genetyczne, Warszawa USG genetyczne, USG tarczycy ]

Tagi: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

USG genetyczne USG tarczycy Warszawa USG genetyczne
© Copyright 2018 USG i prowadzenie ciąży Warszawa All Rights Reserved
WP
Theme Design by Wordpress Themes