Własności nerwów

Drugą zasadniczą własnością nerwów jest ich zdolność przewodzenia stanu czynnego sposób zupełnie izolowany, t, j. własność, wskutek której stan czynny, powstając w pewnem włóknie nerwowem, przebiega tylko w tem włóknie i nie udziela się nigdzie włóknom sąsiednim. Izolacya ta jest rzeczywiście w układzie nerwowym w wysokim stopniu dokładna i dzięki jej możemy nie tylko odczuwać wpływy, działające na najrozmaitsze punkty naszej powierzchni czuciowej, jak np. skóry, oka i t, p., lecz także rozróżniać najdrobniejsze przedmioty, których obrazy powstają w oku w polu naszego widzenia. O tej zdolności przewodzenia stanu czynnego  sposób izolowany możemy się również przekonać i na nerwach ruchowych; uszkadzając np. Continue reading „Własności nerwów”

Własności fizyologiczne włókien nerwowych

Przewodzenie. Główną zasadniczą nerwów jest przewodzenie stanu czynnego. Widzieliśmy już na początku tego rozdziału, że nerwy są jedynymi pośrednikami w ustroju pomiędzy powierzchnią czuciową, a rozmaitymi narządami wewnętrznymi, których zadaniem jest spełnianie pewnych określonych funkcyj w ustroju. Ściśle rzecz nerwy są. tylko pośrednikami między zakończeniami obwodowemi nerwowemi: a komórkami nerwowemi rdzenią lub mózgu tj.. Continue reading „Własności fizyologiczne włókien nerwowych”

Pobudliwość nerwu

Mając w ten sposób przygotowane elektrody, układamy na nich nerw, jak zauważyliśmy wyżej, z mięśniem lub wprost z łapką żaby. Jeżeli po ułożeniu zamkniemy pracę to przede wszystkiem możemy się przekonać, że tylko w chwili zamykania lub otwierania prądu pewnej siły otrzymamy skurcz mięśnia lub ruch łapki. Przy innych siłach prądu znacznie mniejszych lub większych, lub przy innym kierunku skurcz może powstawać tylko przy zamykaniu, lub tylko przy otwieraniu. Możemy więc stwierdzić, że prąd stały, przechodząc przez pewną część nerwu, wywoluje w nim stan czynny tylko w chwili powstawania lub znikania i nie wywołuje go przez cały czas swego działania. Mając przy tem Zaś samem ustawieniu reostat, który pozwala stopniowo zwiększać lub zmniejszać siłę prądu, możemy się przekonać, że skurcz mięśnia lub ruch łapki powstaje także przy każdej zmianie siły prądu, jeżeli te zmiany powstają szybko, Przeciwnie, jeżeli siła ulega zmianie powolnej, to, podobnie jak w mięśniach, możemy doprowadzić go do bardzo znacznego natężenia siły, nie wvwołując wcale skurczu. Continue reading „Pobudliwość nerwu”

Nerwy czuciowe

Jak widzimy więc i dla nerwów czuciowych szybkość noszenia się stanu czynnego około 30 m. na sekundę. Metodę, zapomocą której oznaczono szybkość przenoszenia się stanu czynnego w nerwach ruchowych zwierząt, z małymi modyfikacyami można także zastować do nerwów ruchowych człowieka. Badania podobne, wykonane przez Helmholtza i innych, wykazały, że szybkość w nerwach ruchowych człowieka wynosi również około 33 m. Wpływ rozmaitych warunków na szybkość przenoszenia się stanu czynnego w nerwie. Szybkość przenoszenia się stanu czynnego w nerwach, zależy przede wszystkiem od temperatury : obniżenie temperatury zmniejsza ją, podniesienie do pewnego stopnia — zwiększa. Continue reading „Nerwy czuciowe”

Metoda Pipera

Prócz wyżej opisanej metody, Helmholtz i inni autorowie oznaczali także szybkość inną drogą, a mianowicie za pomocą myografów, które dawały możność na jednej i tej samej linii siecznych otrzymywać dwie krzywe pojedynczego skurczu podczas podrażnienia nerwów podobnie, jak w powyższej metodzie, w dwóch rozmaitych miejscach. Chwila podrażnienia nerwu w tego rodzaju doświadczeniach ściśle odpowiadać musi jednemu i temu samemu punktowi osi siecznych, obie krzywe w ten sposób otrzymane muszą być zupełnie do siebie podobne i różnić się tylko tem, że jedna w stosunku do chwili podrażnienia zostaje nieco przesuniętą w porównaniu z drugą. Ta odległość początku jednej krzywej od drugiej przy znanej szybkości obrotu walca przedstawia nam czas, w ciągu którego stan czynny przenosi się z miejsca podrażnienia dalszego do miejsca bliższego. Szybkość otrzymana tą metodą za pomocą myografu Helmholtza również dla nerwów żaby wynosiła 27,025 m. na sekundę. Continue reading „Metoda Pipera”

uklad wegetatywny wplywa bezposrednio na zawartosc bialka we krwi lub na jego powstawanie

Czy układ wegetatywny wpływa bezpośrednio na zawartość białka we krwi lub na jego powstawanie, powodując zmiany ilościowe, czy też pośrednio przez rozwodnienie lub zagęszczenie krwi, o tym nie można się w tej chwili wypowiedzieć. Tak czy inaczej, wpływ jego na zawartość białka we krwi jest niewątpliwy, mechanizm zaś tego zjawiska wymaga dalszych badań doświadczalnych. Jeżeli sięgniemy do spraw chorobowych, które wpływają na zawartość białka w surowicy krwi to zobaczymy, że między innymi ostre choroby zakaźne obniżają ją. Wytłumaczenie tego zjawiska nie jest łatwe ze względu na powstawanie różnych okoliczności towarzyszących tym chorobom, w których może się zmieniać zawartość wody we krwi, a także może istnieć niedożywienie białkowe. Biorąc jednak pod uwagę, że w ostrych chorobach zakaźnych układ wegetatywny nie jest wolny od wpływu czynnika chorobotwórczego, należałoby sobie postawić pytanie, czy zmiany w zawartości białka we krwi nie są między innymi związane z układem wegetatywnym. Continue reading „uklad wegetatywny wplywa bezposrednio na zawartosc bialka we krwi lub na jego powstawanie”

Tluszcz przechodzi wtedy do watroby

Hiperemia w tych sprawach chorobowych jest wyrazem zubożenia wątroby w glikogen i mobilizacji tłuszczów ze składnic, jako materiału energetycznego jak również obniżenia się procesów utleniania, zwłaszcza tłuszczów. Tłuszcz przechodzi wtedy do wątroby, gdzie przetwarza się w cukier. Również w zatruciu fosforem, alkoholem, eterem i chloroformem występuje hiperemia. Zależy ona od wzmożonego transportu tłuszczu i powstawania zwyrodnienia tłuszczowego. Lipidy we kiwi znajdują się głównie w postaci cholesterolu 150-250 mg% i lecytyny 160-260 mg%. Continue reading „Tluszcz przechodzi wtedy do watroby”

Zawartosc cial mineralnych we krwi

Zawartość ciał mineralnych we krwi cechuje większa stałość 0,9-1 g-% niż zawartość ciał organicznych. Sole mineralne we krwi znajdują się w stanie zjonizowanym, jak również w postaci niezdysocjowanych cząsteczek, a także w połączeniach z koloidami. Zawartość wapnia w osoczu krwi wynosi 9-11 mg % Część wolnego wapnia znajduje się w osoczu w postaci niezdysocjowanej soli, część zaś w postaci zjonizowanej. Na stopień dysocjacji soli wapnia wpływa zawartość jonów wodorowych. Zwiększenie się stężenia jonów wodorowych, czyli zmniejszenie się pH krwi, powoduje zwiększenie się wolnych jonów wapnia, zwiększenie się zaś pH krwi wywołuje ich spadek. Continue reading „Zawartosc cial mineralnych we krwi”

ZMIANY WLASCIWOSCI FIZYCZNYCH

Ciężar gatunkowy krwi zależy od zawartości w niej krwinek czerwonych, ściślej od hemoglobiny w nich zawartej, oraz białek osocza. Zawartość soli, cukru, mocznika, barwników żółciowych i innych ciał nie ma większego wpływu na zachowanie się ciężaru gatunkowego krwi. W związku z tym, że zawartość, białek w osoczu może się zmieniać, zwłaszcza w warunkach patologicznych, to ciężar gatunkowy krwi ulega niekiedy znacznym odchyleniom od prawidłowego. Ciężar gatunkowy krwi zwiększa się w stanach, którym towarzyszy utrata wody ze krwi, w wytężonej pracy fizycznej, w wysokiej ciepłocie, w długotrwałych biegunkach, w oparzeniach i innych sprawach przebiegających z hypohydremią, Zmniejszanie się ciężaru gatunkowego powstaje w niedokrwistościach przebiegających ze spadkiem liczby krwinek czerwonych i w stanach, w których zwiększa się zawartość wody we krwi, czyli w hyperhydremii. Krwinki mające wyższy ciężar gatunkowy niż osocze opadają we krwi niekrzepnącej na dno naczynia, do którego pobrano krew. Continue reading „ZMIANY WLASCIWOSCI FIZYCZNYCH”

Krew calkowita wykazuje lepkosc

W stanach przebiegających z hydremią napięcie powierzchniowe podnosi się. Krew całkowita wykazuje lepkość, która jest prawie 5 razy większa niż lepkość wody. Lepkość dla wody wynosi 1, dla krwi zaś waha się w granicach 4,5-5. Lepkość osocza jest mniejsza i wynosi 1,56–1,78. Ta różnica pomiędzy lepkością krwi całkowitej i osocza pochodzi stąd, że lepkość krwi całkowitej jest spowodowana przede wszystkim zawartością w niej elementów morfotycznych, ich wielkością i nasyceniem hemoglobiną. Continue reading „Krew calkowita wykazuje lepkosc”