Transplantacja czyli sposób na ratowanie ludzkiego życia

W Polsce szacuje się, że co pięć dni umiera osoba, która oczekuje na przeszczep jakiegoś narządu. Tymczasem jak się okazuje jeden dawca jest w stanie ocalić życie nawet czterem osobom, a następnym czterem wydłużyć życie. Jest to wszystko możliwe dzięki transplantacji, Transplantologia mimo iż jest młodą gałęzią medycyny to rozwija się ona bardzo szybko, dzięki czemu każdego roku setki osób otrzymuje szanse na nowe życie. Według statystyk, ilość wykonany przeszczepów z roku na rok wzrasta. Niestety świadomość ludzi nadal jest nie wystarczająca i spora cześć osób nie zgadza się na tego typu zabiegi. Continue reading „Transplantacja czyli sposób na ratowanie ludzkiego życia”

Zgaga problem ludzi współczesnego wieku

Zgaga jest nieprzyjemną dolegliwością, która zdarza się każdej osobie. W przypadku gdy pojawia się ona rzadko nie należy mieć jakichkolwiek obaw. Jednak gdy występuje ona praktycznie po każdym spożyciu pokarmów, to należy koniecznie wykonać badania endoskopowe. To właśnie dzięki tym badaniom można dokładnie określić jakie są przyczyny powstawania zgagi. Przyczyn jej powstawania jest wiele a jednym z nich są np. Continue reading „Zgaga problem ludzi współczesnego wieku”

Bóle głowy u człowieka

Ból głowy jest jednym z najczęściej występujących schorzeniem, jaki atakuje osoby bez względu na wiek oraz płeć. Czynniki, które powodują ten stan chorobowy są rozmaite i niekoniecznie zawsze są związane z urazem czaszki. Zwykły, krótki oraz co najważniejsze niegroźny ból głowy świadczy przede wszystkim o tym, że organizm jest przemęczony pracą, nauką, nagłymi zmianami ciśnienia krwi lub stresem. Ból głowy może oznaczać również, że organizm łapie przeziębienie. Większość osób z bólem głowy radzi sobie przy pomocy ogólnodostępnych środków przeciwbólowych, jakie można nabyć bez recepty w aptece. Continue reading „Bóle głowy u człowieka”

Jak chronić organizm przed wirusami

Okres zimowy jest czasem w którym rośnie liczba zachorowań na grypę. Można powiedzieć, że jest to czas próby dla układu odpornościowego każdego człowieka. Układ odpornościowy stanowi linię obrony, przed różnego typu wirusami oraz złowrogimi mikroorganizmami. I tak o to jeśli układ odpornościowy będzie osłabiony, to trzeba liczyć się z tym, że może nas dopaść grypa lub przeziębienie. Na szczęście istnieją sposoby które pozwalają wzmocnić układ odpornościowy, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowania. Continue reading „Jak chronić organizm przed wirusami”

Wapń a organizm człowieka

Wapń to pierwiastek, który odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zmusza on przede wszystkim mięśnie do kurczenia i rozkurczania się. W tym procesie bierze udział 1% wapnia, który jest zawarty we krwi. W związku z tym, że wszystko w naszym organizmie oparte jest na kurczeniu i rozkurczaniu mięśni to można powiedzieć, że nasze życie w dużym stopniu zawdzięczamy właśnie działaniu wapnia. Wapń dostarczany jest głównie z pożywieniem. Continue reading „Wapń a organizm człowieka”

E-papieros jako alternatywa dla papierosa

Nie od dziś każdy wie, że palenie papierosów, a tym bardziej przebywanie wśród osób palących jest szkodliwe dla zdrowia. Niestety rzucenie nałogu palenia papierosów jest bardzo ciężkie. Dlatego też istniejące na rynku firmy farmaceutyczne co jakiś czas wprowadzają innowacyjne produkty, które pomagają rzucić palenie. I tak o to na rynku można znaleźć obecnie różnego typu plastry nikotynowe oraz gumy do żucia. Jednak największa popularność ostatnimi czasy zdobył e-papieros, który jest najnowszym produktem wypuszczonym na rynku.  Elektroniczne papierosy są zrobione w taki sposób aby wyglądem i działaniem przypominały zwykłe papierosy. Continue reading „E-papieros jako alternatywa dla papierosa”

Bialka surowicy krwi

Białka surowicy krwi odgrywają ponadto dużą rolę w zjawiskach odpornościowych, alergiach, anafilaksji, we wstrząsie anafilaktycznym i odczynach serologicznych. Jak wykazały badania, zawartość białka we krwi podwyższa się u zwierząt, które szczepiono zarazkami i które na skutek tego chorowały. Zwiększa się wtedy frakcja globulinowa. Niektóre frakcje białka czy albuminy, czy globuliny istotnie współdziałają w tych procesach odpornościowych, o tym nie można jeszcze dziś zadecydować. Wuhnnan wyodrębnił ostatnio pewne typy odczynów białkowych, które szczególnie wyraźnie występują w chorobach zakaźnych. Continue reading „Bialka surowicy krwi”

Zwiekszenie sie ilosci globulin

Zwiększenie się ilości globulin widzimy w zakażeniach ostrych i przewlekłych, w chorobach układu krążenia, w chorobach wątroby i w charłactwie. Ilościowy stosunek globulin do albumin w surowicy krwi, określamy, jako współczynnika albumino – globulinowy. Współczynnik ten najczęściej ulega zmianom w stanach patologicznych, zwłaszcza w początkowych okresach różnych schorzeń, jak np. w zapaleniu, w zaburzeniu czynności gruczołów dokrewnych, nowotworach złośliwych i innych. Występuje wtedy zwyżka zawartości globulin we krwi z jednoczesną zniżką zawartości albumin. Continue reading „Zwiekszenie sie ilosci globulin”

Azot pozabialkowy stanowia: mocznik, kwas moczowy, kreatynina

Azot pozabiałkowy stanowią: mocznik, kwas moczowy, kreatynina, kreatyna, ciała purynowe, kwas hiapurowy i karbaminowy oraz aminokwasy. Zawartość azotu pozabiałkowego w osoczu waha się od 20 do 4,5 mg %. Może ona narastać w niewydolności Derek, w różnych zaburzeniach czynności wątroby, przy czym zawartość białek osocza może nawet wtedy spadać. Zawartość ciał azotowych we krwi może również narastać w charłactwie różnego pochodzenia, wywołanym nowotworami lub niedokrwistością złośliwą. Różne zaburzenia przemiany białkowej mogą doprowadzić do nagromadzenia się ciał azotowych w tkankach, skąd w ilości większej przechodzą one do krwi wywołując zwiększenie się w niej reszty azotowej. Continue reading „Azot pozabialkowy stanowia: mocznik, kwas moczowy, kreatynina”

Zwykle krwinki

Jeżeli w roztworze mniej będzie soli, czyli ciśnienie osmotyczne roztworu będzie mniejsze niż krwinki, to woda z roztworu przechodzi do krwinki, która wtedy pęcznieje, pęka i hemoglobina przechodzi na zewnątrz. Krwinka wykazuje różną oporność na różne stopnie zmniejszenia się ciśnienia osmotycznego roztworu. Zwykle krwinki prawidłowe są jeszcze oporne na zmianę ciśnienia osmotycznego odpowiadającego 0,46 % zawartości soli kuchennej w roztworze. W niektórych stanach patologicznych krwinki wykazują hemolizę już przy niewielkich obniżeniach stężenia soli kuchennej w roztworze, np. przy 0,6-0,7 % zawartości soli w roztworze. Continue reading „Zwykle krwinki”