Przyczyny powstawania tarczycy

Tarczyca jest jedną z chorób, która coraz częściej atakuje ludzi. Już nie wielka tarczyca oraz produkowane przez nią hormony mają znaczny wpływ na zdrowie oraz samopoczucie danej osoby. Wpływ tarczycy na metabolizm jest na tyle ogromny, że choroba tarczycy może w utrudniać życie. W przypadku występowania nadczynności tarczycy, największym problemem jest zbyt duża produkcja hormonów, jaka najczęściej spowodowana jest zaburzeniami układu odpornościowego. Czasami odpowiedzialne są również gruczolaki, jakie rozwijają się w tarczycy, przez co zakłócają normalne funkcjonowanie. Continue reading „Przyczyny powstawania tarczycy”

Bialka osocza krwi

Białka osocza krwi występują w kilku frakcjach, mianowicie, jako albuminy w ilości 4,1-5 %, globuliny 2,5-2,7 % i fibrynogen 0,2-0,3 % na 100 mI osocza. Poszczególne frakcje odgrywają pewne role fizjologiczne, które jednak nie są jeszcze ściśle ustalone. Białka osocza krwi ochraniają krwinki przed uszkodzeniem. Najważniejszą ich rolą jest utrzymywanie równowagi, płynu pomiędzy krwią a tkankami dzięki właściwości białek osmotycznego Przyciągania wody i stałego utrzymywania ciśnienia onkotycznego. Rola białek otocza, jako buforu zobojętniającego kwasy lub nadmiar zasad przenikających do krwi jest bardzo mała, gdyż zaledwie 1/10 siły buforowej krwi przypada na białko osocza, reszta zaś na hemoglobinę i sole. Continue reading „Bialka osocza krwi”

Bialka surowicy krwi

Białka surowicy krwi odgrywają ponadto dużą rolę w zjawiskach odpornościowych, alergiach, anafilaksji, we wstrząsie anafilaktycznym i odczynach serologicznych. Jak wykazały badania, zawartość białka we krwi podwyższa się u zwierząt, które szczepiono zarazkami i które na skutek tego chorowały. Zwiększa się wtedy frakcja globulinowa. Niektóre frakcje białka czy albuminy, czy globuliny istotnie współdziałają w tych procesach odpornościowych, o tym nie można jeszcze dziś zadecydować. Wuhnnan wyodrębnił ostatnio pewne typy odczynów białkowych, które szczególnie wyraźnie występują w chorobach zakaźnych. Continue reading „Bialka surowicy krwi”

Zwiekszenie sie ilosci globulin

Zwiększenie się ilości globulin widzimy w zakażeniach ostrych i przewlekłych, w chorobach układu krążenia, w chorobach wątroby i w charłactwie. Ilościowy stosunek globulin do albumin w surowicy krwi, określamy, jako współczynnika albumino – globulinowy. Współczynnik ten najczęściej ulega zmianom w stanach patologicznych, zwłaszcza w początkowych okresach różnych schorzeń, jak np. w zapaleniu, w zaburzeniu czynności gruczołów dokrewnych, nowotworach złośliwych i innych. Występuje wtedy zwyżka zawartości globulin we krwi z jednoczesną zniżką zawartości albumin. Continue reading „Zwiekszenie sie ilosci globulin”