Wlasciwosc przewodzenia elektrycznego osocza krwi

Właściwość przewodzenia elektrycznego osocza krwi jest związana z zawartością w osoczu jonów. Przewodzenie elektryczne osocza w stanach prawidłowych waha się średnio w temperaturze 180 w granicach 106. 10-4- 119. 10-4 jednostek przewodzenia. Jednostka przewodzenia jest siemens, który jest równy odwrotności oma. Continue reading „Wlasciwosc przewodzenia elektrycznego osocza krwi”

Czynniki regulujace i utrzymujace stalosc pH krwi

Czynniki regulujące i utrzymujące stałość pH krwi sprawiają, że nawet w stanach patologicznych pH krwi utrzymuje się na właściwym i prawidłowym poziomie, kosztem znacznego niejednokrotnie spadku zasobów zasad we krwi. Dopiero przy znacznym nagromadzeniu się w ustroju wytworów kwaśnych i niemożności ich zobojętniania przez zasoby zasadowe, pH krwi przesuwa się w stronę kwaśną Nad mierna zaś strata wytworów kwaśnych może doprowadzić do przesunięcia pH w stronę zasadową. Zakwaszenie krwi widzimy w daleko posuniętej cukrzycy, w której nagromadzają się we krwi ciała ketonowe powstające z niecałkowitego spalania tłuszczów, w ciężkich stanach zapalenia nerek i ich niewydolności, w których nerka nie usuwa wartości kwaśnych, oraz w stanach przebiegających z zaburzeniem procesów utleniających, występujących na tle daleko posuniętej niewydolności krążenia, ciężkiego zapalenia płuc, toksycznego obrzęku płuc i innych. Przesunięcie pH krwi w stronę zasadową spotyka się w tężyczce. Napięcie powierzchniowe krwi wynosi 0,881, czyli jest mniejsze niż wody przekroplonej, której napięcie powierzchniowe przyjęto za L W różnych sprawach patologicznych napięcie powierzchniowe krwi zmienia się. Continue reading „Czynniki regulujace i utrzymujace stalosc pH krwi”

Na krzepliwosc krwi wplywaja rózne czynniki.

U człowieka proces krzepnięcia krwi badany metodą Czubalskiego rozpoczyna się po 1-2 minuty od chwili jej pobrania, kończy się zaś po 4-5 minutach. Inne metody podają znacznie wyższe liczby dla czasu krzepnięcia krwi, nawet do 15 minut. Czas potrzebny do wytworzenia skrzepu od oliwili pobrania krwi nazywamy czasem krzepnięcia krwi. Jeżeli czas krzepnięcia krwi jest dłuższy niż normalnie, to świadczy on Q zmniejszeniu się krzepliwości, krótszy zaś o jej zwiększeniu się. Na krzepliwość krwi wpływają różne czynniki. Continue reading „Na krzepliwosc krwi wplywaja rózne czynniki.”