Zmiany zawartosci bialek w osoczu krwi

Udało się to również stwierdzić w okresie zdrowienia po durze plamistym Walawski. Te zmiany w płonicy i durze plamistym są wynikiem zakłócenia czynności układu nerwowego regulującego zawartość białka we krwi. Zwiększenie się zawartości białek w osoczu krwi występuje jaskrawo wtedy, kiedy krew traci wodę i w związku z tym zagęszcza się. Widzimy to w biegunkach, oparzeniach, uporczywych wymiotach oraz w takich chorobach zakaźnych jak cholera i sprue. Zmiany zawartości białek w osoczu krwi dotyczą nie tylko całkowitej jego ilości, lecz również wzajemnego stosunku poszczególnych jego frakcji. Continue reading „Zmiany zawartosci bialek w osoczu krwi”

Zmniejszenie sie zawartosci cholesterolu we krwi

Zmniejszenie się zawartości cholesterolu we krwi widzimy w stanach charłaczych, w zatruciu tyroksyną, w niedokrwistościach i niektórych chorobach zakaźnych, zwłaszcza na szczycie ich rozwoju. Zmiany w zawartości lipidów i ich stosunku względem siebie mogą również wystąpić w związku z zakłóceniem czynności regulacyjnych układu nerwowego wegetatywnego. Zwiększenie się zawartości cholesterolu jest związane z układem współczulnym, lecytyny zaś z układem przywspółczulnym. Zawartość cukru we krwi wynosi przeciętnie 0,08-0,12 g%. Zawartość jego zwiększa się w zaburzeniach przemiany węglowodanowej oraz w niektórych chorobach wątroby i nerek. Continue reading „Zmniejszenie sie zawartosci cholesterolu we krwi”

Zelatyna zwieksza krzepliwosc krwi

Podwyższenie krzepliwości krwi można uzyskać również przez obudzenie układu siateczkowo-śródbłonkowego, np. naświetlaniem promieniami Roentgena śledziony, co tłumaczy się zwiększonym powstawaniem ciała włóknika rodnego w układzie siateczkowo-śródbłonkowym. Zwiększenie krzepliwości krwi w stanach patologicznych występuje w tych stanach chorobowych, w których powstaje zagęszczenie krwi, większy rozpad tkanek i krwotok Również w zapaleniu płuc, ropowicy, gośćcu stawowym oraz innych ostrych chorobach zakaźnych, zwłaszcza przebiegających z hipergenicznym oddziaływaniem, zwiększa się krzepliwość krwi, co w sprzyjających warunkach może wywołać powikłania z wytworzeniem zakrzepów. Zmniejszenie krzepliwości krwi wywołują różne ciała wprowadzone do ustroju z zewnątrz lub powstające wewnątrz ustroju. Ciała, które znoszą zdolność krwi do krzepnięcia, nazwano stabilizatorami. Continue reading „Zelatyna zwieksza krzepliwosc krwi”