Utrzymanie minimalnego stezenia bialek osocza

Niektórzy przypuszczają, że albumima i globulina powstają w wątrobie i szpiku. Przy większej stracie krwi albuminy szybciej znikają i regenerują się trudniej niż globuliny. Utrzymanie minimalnego stężenia białek osocza jest konieczne do życia, gdyż obniżenie ich ilości przez wypuszczenie krwi z tętnicy i zastąpienie jej zawiesiną ciałek czerwonych w płynie Locka, co jest równoznaczne z obniżeniem stężenia białka powodowało objawy wstrząsu chirurgicznego, to jest upadek sił, spadek ciepłoty ciała oraz zwiększenie stopnia rozpadu białka ustrojowego. Białko osocza krwi nie stanowi odżywki dla tkanek, ponieważ cząsteczka białkowa nie może przenikać przez ścianki naczyniowe, jako zbyt duża. Zawartość białka we krwi ulega wahaniom zależnie od różnych czynników. Continue reading „Utrzymanie minimalnego stezenia bialek osocza”

Koloidy bialkowe

W warunkach prawidłowych szybkość opadania krwinek wynosi u mężczyzn przeciętnie 2-6 mm specjalnie skalibrowanej rurki, u kobiet zaś 3-10 mm na godzinę. Istota odczynu Biernackiego polega na tym, że krwinki czerwone w łożysku krwionośnym tworzą jednolitą zawiesinę dzięki ujemnemu ich ładunkowi elektrycznemu. Ładunek ten sprawia, że krwinki czerwone odpychają się wzajemnie i nie mogą sklejać się. Koloidy białkowe posiadają dodatni ładunek elektryczny, przy czym globuliny, a zwłaszcza fibrynogen, mają silniejszy ładunek niż albuminy. We krwi pobranej do naczynia krwinki czerwone tracą swój ujemny ładunek elektryczny pod wpływem dodatniego ładunku białek osocza. Continue reading „Koloidy bialkowe”

Wlasciwosc przewodzenia elektrycznego osocza krwi

Właściwość przewodzenia elektrycznego osocza krwi jest związana z zawartością w osoczu jonów. Przewodzenie elektryczne osocza w stanach prawidłowych waha się średnio w temperaturze 180 w granicach 106. 10-4- 119. 10-4 jednostek przewodzenia. Jednostka przewodzenia jest siemens, który jest równy odwrotności oma. Continue reading „Wlasciwosc przewodzenia elektrycznego osocza krwi”

Zwiekszenie sie zawartosci albumin obniza lepkosc krwi

Zwiększenie się zawartości albumin obniża lepkość krwi, zwiększenie się globulin podnosi ją. Lepkość krwi zwiększa się we wszystkich sprawach, w których występuje zagęszczenie krwi, jak np. w zwiększeniu się liczby krwinek czerwonych i białych, w sinicach różnego pochodzenia, w zatruciu bojowymi środkami chemicznymi i innych. Kwasy i zasady oraz sole bromu i chloru zwiększają, natomiast sole jodowe obniżają lepkość krwi. Na stopień lepkości krwi wpływa tarczyca i tylna część przysadki mózgowej. Continue reading „Zwiekszenie sie zawartosci albumin obniza lepkosc krwi”