Przyczyny powstawania tarczycy

Tarczyca jest jedną z chorób, która coraz częściej atakuje ludzi. Już nie wielka tarczyca oraz produkowane przez nią hormony mają znaczny wpływ na zdrowie oraz samopoczucie danej osoby. Wpływ tarczycy na metabolizm jest na tyle ogromny, że choroba tarczycy może w utrudniać życie. W przypadku występowania nadczynności tarczycy, największym problemem jest zbyt duża produkcja hormonów, jaka najczęściej spowodowana jest zaburzeniami układu odpornościowego. Czasami odpowiedzialne są również gruczolaki, jakie rozwijają się w tarczycy, przez co zakłócają normalne funkcjonowanie. Continue reading „Przyczyny powstawania tarczycy”

Bialka osocza krwi

Białka osocza krwi występują w kilku frakcjach, mianowicie, jako albuminy w ilości 4,1-5 %, globuliny 2,5-2,7 % i fibrynogen 0,2-0,3 % na 100 mI osocza. Poszczególne frakcje odgrywają pewne role fizjologiczne, które jednak nie są jeszcze ściśle ustalone. Białka osocza krwi ochraniają krwinki przed uszkodzeniem. Najważniejszą ich rolą jest utrzymywanie równowagi, płynu pomiędzy krwią a tkankami dzięki właściwości białek osmotycznego Przyciągania wody i stałego utrzymywania ciśnienia onkotycznego. Rola białek otocza, jako buforu zobojętniającego kwasy lub nadmiar zasad przenikających do krwi jest bardzo mała, gdyż zaledwie 1/10 siły buforowej krwi przypada na białko osocza, reszta zaś na hemoglobinę i sole. Continue reading „Bialka osocza krwi”

Bialka surowicy krwi

Białka surowicy krwi odgrywają ponadto dużą rolę w zjawiskach odpornościowych, alergiach, anafilaksji, we wstrząsie anafilaktycznym i odczynach serologicznych. Jak wykazały badania, zawartość białka we krwi podwyższa się u zwierząt, które szczepiono zarazkami i które na skutek tego chorowały. Zwiększa się wtedy frakcja globulinowa. Niektóre frakcje białka czy albuminy, czy globuliny istotnie współdziałają w tych procesach odpornościowych, o tym nie można jeszcze dziś zadecydować. Wuhnnan wyodrębnił ostatnio pewne typy odczynów białkowych, które szczególnie wyraźnie występują w chorobach zakaźnych. Continue reading „Bialka surowicy krwi”

Zwiekszenie sie ilosci globulin

Zwiększenie się ilości globulin widzimy w zakażeniach ostrych i przewlekłych, w chorobach układu krążenia, w chorobach wątroby i w charłactwie. Ilościowy stosunek globulin do albumin w surowicy krwi, określamy, jako współczynnika albumino – globulinowy. Współczynnik ten najczęściej ulega zmianom w stanach patologicznych, zwłaszcza w początkowych okresach różnych schorzeń, jak np. w zapaleniu, w zaburzeniu czynności gruczołów dokrewnych, nowotworach złośliwych i innych. Występuje wtedy zwyżka zawartości globulin we krwi z jednoczesną zniżką zawartości albumin. Continue reading „Zwiekszenie sie ilosci globulin”

Amoniak znajduje sie we krwi w bardzo malych ilosciach

Amoniak znajduje się we krwi w bardzo małych ilościach – przeciętnie 0,1 mg%. Zwiększenie się poziomu amoniaku w osoczu może świadczyć o zaburzeniach czynności wątroby i nerek. Jest to związane z zaburzeniem tworzenia się mocznika w tych narządach. Aminokwasy, jako wytwory pośrednie przemiany białkowej przedostają się do krwi z przewodu pokarmowego podczas trawienia białek. Zawartość aminokwasów we krwi wynosi 6-8 mg%. Continue reading „Amoniak znajduje sie we krwi w bardzo malych ilosciach”

Bilirubina

Bilirubina znajdująca się we krwi w stanach prawidłowych w ilości 0,25-1 mg% nagromadza się w osoczu krwi w chorobach wątroby, niedokrwistości złośliwej i niedokrwistości hemolitycznej, w wylewach krwawych i w zawałach płuc. Uwolniona, bowiem wtedy z krwinek czerwonych hemoglobina przechodzi w bilirubinę, która krąży we krwi w zwiększonej ilości. W osoczu krwi mogą również występować zmiany w zawartości i czynności enzymów. Wprowadzenie pozajelitowe obcego białka wywołuje zwiększenie się zawartości enzymów proteolitycznych. Czynność enzymatyczna osocza Jawi zmienia się w chorobie rakowej, niedokrwistościach, białaczkach oraz w ciąży. Continue reading „Bilirubina”

Cisnienie osmotyczne

Na ciśnienie osmotyczne krwi wpływa zawartość kwasu węglowego we krwi. W związku z tym ciśnienie osmotyczne zwiększa się w tych stanach patologicznych, w których we krwi nagromadza się w większej ilości kwas węglowy. Widzimy to w zaburzeniach oddychania, niewydolności krążenia, w zaburzeniach przemiany materii i innych sprawach chorobowych. Ciśnienie osmotyczne wzrasta w hypohydremii i we wszystkich sprawach chorobowych, w których sole i wytwory przemiany materii zatrzymują się w tkankach. Zwłaszcza widzimy to w niektórych chorobach nerek i mocznicy, w których punkt zamarzania krwi może wynosić – 0,6 lub – 0,70. Continue reading „Cisnienie osmotyczne”

Zwykle krwinki

Jeżeli w roztworze mniej będzie soli, czyli ciśnienie osmotyczne roztworu będzie mniejsze niż krwinki, to woda z roztworu przechodzi do krwinki, która wtedy pęcznieje, pęka i hemoglobina przechodzi na zewnątrz. Krwinka wykazuje różną oporność na różne stopnie zmniejszenia się ciśnienia osmotycznego roztworu. Zwykle krwinki prawidłowe są jeszcze oporne na zmianę ciśnienia osmotycznego odpowiadającego 0,46 % zawartości soli kuchennej w roztworze. W niektórych stanach patologicznych krwinki wykazują hemolizę już przy niewielkich obniżeniach stężenia soli kuchennej w roztworze, np. przy 0,6-0,7 % zawartości soli w roztworze. Continue reading „Zwykle krwinki”

Czynniki regulujace i utrzymujace stalosc pH krwi

Czynniki regulujące i utrzymujące stałość pH krwi sprawiają, że nawet w stanach patologicznych pH krwi utrzymuje się na właściwym i prawidłowym poziomie, kosztem znacznego niejednokrotnie spadku zasobów zasad we krwi. Dopiero przy znacznym nagromadzeniu się w ustroju wytworów kwaśnych i niemożności ich zobojętniania przez zasoby zasadowe, pH krwi przesuwa się w stronę kwaśną Nad mierna zaś strata wytworów kwaśnych może doprowadzić do przesunięcia pH w stronę zasadową. Zakwaszenie krwi widzimy w daleko posuniętej cukrzycy, w której nagromadzają się we krwi ciała ketonowe powstające z niecałkowitego spalania tłuszczów, w ciężkich stanach zapalenia nerek i ich niewydolności, w których nerka nie usuwa wartości kwaśnych, oraz w stanach przebiegających z zaburzeniem procesów utleniających, występujących na tle daleko posuniętej niewydolności krążenia, ciężkiego zapalenia płuc, toksycznego obrzęku płuc i innych. Przesunięcie pH krwi w stronę zasadową spotyka się w tężyczce. Napięcie powierzchniowe krwi wynosi 0,881, czyli jest mniejsze niż wody przekroplonej, której napięcie powierzchniowe przyjęto za L W różnych sprawach patologicznych napięcie powierzchniowe krwi zmienia się. Continue reading „Czynniki regulujace i utrzymujace stalosc pH krwi”

Zelatyna zwieksza krzepliwosc krwi

Podwyższenie krzepliwości krwi można uzyskać również przez obudzenie układu siateczkowo-śródbłonkowego, np. naświetlaniem promieniami Roentgena śledziony, co tłumaczy się zwiększonym powstawaniem ciała włóknika rodnego w układzie siateczkowo-śródbłonkowym. Zwiększenie krzepliwości krwi w stanach patologicznych występuje w tych stanach chorobowych, w których powstaje zagęszczenie krwi, większy rozpad tkanek i krwotok Również w zapaleniu płuc, ropowicy, gośćcu stawowym oraz innych ostrych chorobach zakaźnych, zwłaszcza przebiegających z hipergenicznym oddziaływaniem, zwiększa się krzepliwość krwi, co w sprzyjających warunkach może wywołać powikłania z wytworzeniem zakrzepów. Zmniejszenie krzepliwości krwi wywołują różne ciała wprowadzone do ustroju z zewnątrz lub powstające wewnątrz ustroju. Ciała, które znoszą zdolność krwi do krzepnięcia, nazwano stabilizatorami. Continue reading „Zelatyna zwieksza krzepliwosc krwi”