regulator procesów fizjologicznych

Jeżeli więc zawartość białka we krwi podlega wahaniom w zależności od różnych czynników, to jest rzeczą możliwą, że i układ wegetatywny, jako regulator procesów fizjologicznych, odgrywa pewną rolę w zachowaniu się jego we krwi. Poza jedyną pracą doświadczalną Czubalskiego w piśmiennictwie nie spotyka się prac na ten temat. Autor ten, badając zachowanie się składu i fizyko-chemicznych właściwości krwi po drażnieniu nerwu błędnego, udowodnił bezspornie wpływ tego nerwu na zmiany ilościowe zawartości białka we krwi. Stwierdził on mianowicie, że zawartość białka we krwi oznaczona refraktonetrycznie obniża się u królika po drażnieniu nerwu błędnego, czego nie ma po drażnieniu nerwu współczulnego. Zdaje się wynikać z badań Czubalskiego, że równowaga układu wegetatywnego jest obok innych czynnikiem utrzymującym zawartość białka we krwi na odpowiednim poziomie. Continue reading „regulator procesów fizjologicznych”

Azot pozabialkowy stanowia: mocznik, kwas moczowy, kreatynina

Azot pozabiałkowy stanowią: mocznik, kwas moczowy, kreatynina, kreatyna, ciała purynowe, kwas hiapurowy i karbaminowy oraz aminokwasy. Zawartość azotu pozabiałkowego w osoczu waha się od 20 do 4,5 mg %. Może ona narastać w niewydolności Derek, w różnych zaburzeniach czynności wątroby, przy czym zawartość białek osocza może nawet wtedy spadać. Zawartość ciał azotowych we krwi może również narastać w charłactwie różnego pochodzenia, wywołanym nowotworami lub niedokrwistością złośliwą. Różne zaburzenia przemiany białkowej mogą doprowadzić do nagromadzenia się ciał azotowych w tkankach, skąd w ilości większej przechodzą one do krwi wywołując zwiększenie się w niej reszty azotowej. Continue reading „Azot pozabialkowy stanowia: mocznik, kwas moczowy, kreatynina”

Amoniak znajduje sie we krwi w bardzo malych ilosciach

Amoniak znajduje się we krwi w bardzo małych ilościach – przeciętnie 0,1 mg%. Zwiększenie się poziomu amoniaku w osoczu może świadczyć o zaburzeniach czynności wątroby i nerek. Jest to związane z zaburzeniem tworzenia się mocznika w tych narządach. Aminokwasy, jako wytwory pośrednie przemiany białkowej przedostają się do krwi z przewodu pokarmowego podczas trawienia białek. Zawartość aminokwasów we krwi wynosi 6-8 mg%. Continue reading „Amoniak znajduje sie we krwi w bardzo malych ilosciach”

Bilirubina

Bilirubina znajdująca się we krwi w stanach prawidłowych w ilości 0,25-1 mg% nagromadza się w osoczu krwi w chorobach wątroby, niedokrwistości złośliwej i niedokrwistości hemolitycznej, w wylewach krwawych i w zawałach płuc. Uwolniona, bowiem wtedy z krwinek czerwonych hemoglobina przechodzi w bilirubinę, która krąży we krwi w zwiększonej ilości. W osoczu krwi mogą również występować zmiany w zawartości i czynności enzymów. Wprowadzenie pozajelitowe obcego białka wywołuje zwiększenie się zawartości enzymów proteolitycznych. Czynność enzymatyczna osocza Jawi zmienia się w chorobie rakowej, niedokrwistościach, białaczkach oraz w ciąży. Continue reading „Bilirubina”

Zwykle krwinki

Jeżeli w roztworze mniej będzie soli, czyli ciśnienie osmotyczne roztworu będzie mniejsze niż krwinki, to woda z roztworu przechodzi do krwinki, która wtedy pęcznieje, pęka i hemoglobina przechodzi na zewnątrz. Krwinka wykazuje różną oporność na różne stopnie zmniejszenia się ciśnienia osmotycznego roztworu. Zwykle krwinki prawidłowe są jeszcze oporne na zmianę ciśnienia osmotycznego odpowiadającego 0,46 % zawartości soli kuchennej w roztworze. W niektórych stanach patologicznych krwinki wykazują hemolizę już przy niewielkich obniżeniach stężenia soli kuchennej w roztworze, np. przy 0,6-0,7 % zawartości soli w roztworze. Continue reading „Zwykle krwinki”

Zwiekszenie sie zawartosci albumin obniza lepkosc krwi

Zwiększenie się zawartości albumin obniża lepkość krwi, zwiększenie się globulin podnosi ją. Lepkość krwi zwiększa się we wszystkich sprawach, w których występuje zagęszczenie krwi, jak np. w zwiększeniu się liczby krwinek czerwonych i białych, w sinicach różnego pochodzenia, w zatruciu bojowymi środkami chemicznymi i innych. Kwasy i zasady oraz sole bromu i chloru zwiększają, natomiast sole jodowe obniżają lepkość krwi. Na stopień lepkości krwi wpływa tarczyca i tylna część przysadki mózgowej. Continue reading „Zwiekszenie sie zawartosci albumin obniza lepkosc krwi”