Jak w naszym kraju działa służba zdrowia?

Masz wątpliwości co do tego, w jaki sposób w naszym kraju funkcjonuje służba zdrowia, a także jaka jest jej skuteczność oraz profesjonalizm? Postaramy się w skrócie przedstawić kilka faktów na ten temat, aby rozwiać Twoje wątpliwości i sprawić, że przekonasz się lub nie do polskiej służby zdrowia. Ogólnie rzecz biorąc służba zdrowia w naszym kraju jest bardzo mocno krytykowana, aczkolwiek krytyka ze strony obywateli lub przeciwników niektórych rozwiązań jest w Polsce powszechnym zjawiskiem i nie dotyczy tylko tej jednej kwestii, a więc dogodzić obywatelom naszego kraju jest niezwykle trudno. Służba zdrowia w Polsce na pewno mocno kuleje, jeśli weźmiemy pod uwagę czas oczekiwania na bezpłatną konsultację z odpowiedniej klasy specjalistą lub zechcemy po prostu profilaktycznie odwiedzić swojego lekarza rodzinnego, gdzie w kolejce będziemy musieli spędzić nawet… kilka godzin. Kilka godzin oczekiwania na krótką, prawdopodobnie dziesięcio lub piętnastominutową wizytę i konsultację z lekarzem rodzinnym, który dopiero może podjąć decyzję o dalszych krokach w leczeniu naszej choroby lub skierowaniu nas do specjalisty w danej dziedzinie. Idąc do poradni ze skierowaniem od lekarza rodzinnego spotka nas kolejna niemiła niespodzianka w postaci jeszcze większych kolejek. Continue reading „Jak w naszym kraju działa służba zdrowia?”

Tłuszcze

W skład mięśni wchodzą tłuszcze, normalnie ilość ich jest mała i nie przekracza 100%. W mięśniu znajdujemy również nepytynę i różne inne fosfatydy, których rola nie jest jeszcze dostatecznie wyjaśniona. Ilość składników mineralnych mięśni wynosi do 0-150 licząc w stosunku do mięśnia świeżego. Z kationów przeważa znacznie potas, umiejscowiony w warstwach Q, potem idą sód, wapń, magnez i żelazo. Z anionów najwięcej znajdujemy PO nadto Cl; SCL4 znajduje Się tylko w ilościach minimalnych. Continue reading „Tłuszcze”

Własności chemiczne mięśni poprzecznie prążkowanych

W skład mięśni poprzecznie prążkowanych wchodzą przede wszystkiem ciała białkowe różnych kategoryi, dalej różne substancye azotowe  tłuszcze, węglowodany, kwasy organiczne, barwniki i sole. Rozróżniać trzeba białka plazmy mięśniowej, w wodzie rozpuszczalne, ale łatwo przechodzące w odmiany nierozpuszczalne, oraz białka mięśniowe w wodzie nierozpuszczalne. Dla przygotowania plazmy, zaraz po zabiciu zwierzęcia przemywamy mięsień silnie ochlodzonym roztworem fizyologicznym soli kuchennej dla usunięcia krwi, potem szybko rozcinamy go na kawalki i zamrażamy. Taki śnieg mięśniowy wyciskamy silnie, a ciecz tą drogą otrzymana stanowi właśnie plazmę. W niej znajdujemy dwa rodzaje białek: myozynę należącą do grupy bulinów, a więc dającą się strącić przez dializę przez połowiczne nasycenie siarczanem amonu i myogenę, znajdującą się w ilości trzy do sześciu razy większej. Continue reading „Własności chemiczne mięśni poprzecznie prążkowanych”