Zmniejszenie sie zawartosci cholesterolu we krwi

Zmniejszenie się zawartości cholesterolu we krwi widzimy w stanach charłaczych, w zatruciu tyroksyną, w niedokrwistościach i niektórych chorobach zakaźnych, zwłaszcza na szczycie ich rozwoju. Zmiany w zawartości lipidów i ich stosunku względem siebie mogą również wystąpić w związku z zakłóceniem czynności regulacyjnych układu nerwowego wegetatywnego. Zwiększenie się zawartości cholesterolu jest związane z układem współczulnym, lecytyny zaś z układem przywspółczulnym. Zawartość cukru we krwi wynosi przeciętnie 0,08-0,12 g%. Zawartość jego zwiększa się w zaburzeniach przemiany węglowodanowej oraz w niektórych chorobach wątroby i nerek. Continue reading „Zmniejszenie sie zawartosci cholesterolu we krwi”

Wlasciwosc przewodzenia elektrycznego osocza krwi

Właściwość przewodzenia elektrycznego osocza krwi jest związana z zawartością w osoczu jonów. Przewodzenie elektryczne osocza w stanach prawidłowych waha się średnio w temperaturze 180 w granicach 106. 10-4- 119. 10-4 jednostek przewodzenia. Jednostka przewodzenia jest siemens, który jest równy odwrotności oma. Continue reading „Wlasciwosc przewodzenia elektrycznego osocza krwi”

Zelatyna zwieksza krzepliwosc krwi

Podwyższenie krzepliwości krwi można uzyskać również przez obudzenie układu siateczkowo-śródbłonkowego, np. naświetlaniem promieniami Roentgena śledziony, co tłumaczy się zwiększonym powstawaniem ciała włóknika rodnego w układzie siateczkowo-śródbłonkowym. Zwiększenie krzepliwości krwi w stanach patologicznych występuje w tych stanach chorobowych, w których powstaje zagęszczenie krwi, większy rozpad tkanek i krwotok Również w zapaleniu płuc, ropowicy, gośćcu stawowym oraz innych ostrych chorobach zakaźnych, zwłaszcza przebiegających z hipergenicznym oddziaływaniem, zwiększa się krzepliwość krwi, co w sprzyjających warunkach może wywołać powikłania z wytworzeniem zakrzepów. Zmniejszenie krzepliwości krwi wywołują różne ciała wprowadzone do ustroju z zewnątrz lub powstające wewnątrz ustroju. Ciała, które znoszą zdolność krwi do krzepnięcia, nazwano stabilizatorami. Continue reading „Zelatyna zwieksza krzepliwosc krwi”