Zawartosc mocznika w osoczu

Zawartość mocznika w osoczu zwiększa się po spożyciu dużej ilości białek, w zapaleniu kłębków nerkowych, w niektórych sprawach zakaźnych, jak np. dur plamisty, zapalenie płuc i innych. Zmniejszenie się zawartości mocznika w osoczu występuje w głodzie i w ciąży wskutek zmniejszonego rozpadu białek oraz w chorobach wątroby, w których synteza mocznika jest niedostateczna. Prócz tego zawartość mocznika w osoczu spada w kwasicach, w których amoniak zużywa się na zobojętnianie kwasów i nie zdąża przemienić się w mocznik. Po usunięciu mocznika pozostaje we krwi odbiałczanej azot, który nazywamy azotem resztkowym. Continue reading „Zawartosc mocznika w osoczu”

Zmniejszenie sie zawartosci cholesterolu we krwi

Zmniejszenie się zawartości cholesterolu we krwi widzimy w stanach charłaczych, w zatruciu tyroksyną, w niedokrwistościach i niektórych chorobach zakaźnych, zwłaszcza na szczycie ich rozwoju. Zmiany w zawartości lipidów i ich stosunku względem siebie mogą również wystąpić w związku z zakłóceniem czynności regulacyjnych układu nerwowego wegetatywnego. Zwiększenie się zawartości cholesterolu jest związane z układem współczulnym, lecytyny zaś z układem przywspółczulnym. Zawartość cukru we krwi wynosi przeciętnie 0,08-0,12 g%. Zawartość jego zwiększa się w zaburzeniach przemiany węglowodanowej oraz w niektórych chorobach wątroby i nerek. Continue reading „Zmniejszenie sie zawartosci cholesterolu we krwi”

Wlasciwosc przewodzenia elektrycznego osocza krwi

Właściwość przewodzenia elektrycznego osocza krwi jest związana z zawartością w osoczu jonów. Przewodzenie elektryczne osocza w stanach prawidłowych waha się średnio w temperaturze 180 w granicach 106. 10-4- 119. 10-4 jednostek przewodzenia. Jednostka przewodzenia jest siemens, który jest równy odwrotności oma. Continue reading „Wlasciwosc przewodzenia elektrycznego osocza krwi”

Czynniki regulujace i utrzymujace stalosc pH krwi

Czynniki regulujące i utrzymujące stałość pH krwi sprawiają, że nawet w stanach patologicznych pH krwi utrzymuje się na właściwym i prawidłowym poziomie, kosztem znacznego niejednokrotnie spadku zasobów zasad we krwi. Dopiero przy znacznym nagromadzeniu się w ustroju wytworów kwaśnych i niemożności ich zobojętniania przez zasoby zasadowe, pH krwi przesuwa się w stronę kwaśną Nad mierna zaś strata wytworów kwaśnych może doprowadzić do przesunięcia pH w stronę zasadową. Zakwaszenie krwi widzimy w daleko posuniętej cukrzycy, w której nagromadzają się we krwi ciała ketonowe powstające z niecałkowitego spalania tłuszczów, w ciężkich stanach zapalenia nerek i ich niewydolności, w których nerka nie usuwa wartości kwaśnych, oraz w stanach przebiegających z zaburzeniem procesów utleniających, występujących na tle daleko posuniętej niewydolności krążenia, ciężkiego zapalenia płuc, toksycznego obrzęku płuc i innych. Przesunięcie pH krwi w stronę zasadową spotyka się w tężyczce. Napięcie powierzchniowe krwi wynosi 0,881, czyli jest mniejsze niż wody przekroplonej, której napięcie powierzchniowe przyjęto za L W różnych sprawach patologicznych napięcie powierzchniowe krwi zmienia się. Continue reading „Czynniki regulujace i utrzymujace stalosc pH krwi”