uklad wegetatywny wplywa bezposrednio na zawartosc bialka we krwi lub na jego powstawanie

Czy układ wegetatywny wpływa bezpośrednio na zawartość białka we krwi lub na jego powstawanie, powodując zmiany ilościowe, czy też pośrednio przez rozwodnienie lub zagęszczenie krwi, o tym nie można się w tej chwili wypowiedzieć. Tak czy inaczej, wpływ jego na zawartość białka we krwi jest niewątpliwy, mechanizm zaś tego zjawiska wymaga dalszych badań doświadczalnych. Jeżeli sięgniemy do spraw chorobowych, które wpływają na zawartość białka w surowicy krwi to zobaczymy, że między innymi ostre choroby zakaźne obniżają ją. Wytłumaczenie tego zjawiska nie jest łatwe ze względu na powstawanie różnych okoliczności towarzyszących tym chorobom, w których może się zmieniać zawartość wody we krwi, a także może istnieć niedożywienie białkowe. Biorąc jednak pod uwagę, że w ostrych chorobach zakaźnych układ wegetatywny nie jest wolny od wpływu czynnika chorobotwórczego, należałoby sobie postawić pytanie, czy zmiany w zawartości białka we krwi nie są między innymi związane z układem wegetatywnym. W przebiegu, bowiem chorób zakaźnych możemy mieć albo czynnościowe porażenie nerwu błędnego, albo podrażnienie lub wreszcie stan jego zwiększonego napięcia. Te stany nerwu błędnego, wywołane bądź czynnikiem toksycznym wpływającym na ośrodek nerwu błędnego, bądź wadliwym ukrwieniem tego ośrodka będą wpływać rozmaicie na zawartość białka we krwi, jeżeli jest ona zależna od równowagi układu wegetatywnego. Gerner wykazał, że zmniejszenie się zawartości białka w surowicy krwi występuje w pierwszym okresie płonicy. [patrz też: rewitalizacja pochwy, usunięcie endometriozy, meble pracowniczne ]

Powiązane tematy z artykułem: meble pracowniczne rewitalizacja pochwy usunięcie endometriozy