ciąża, usg, endometrioza, warszawa, objawy, leczenie, stopnie


Najnowsze wpisy:

Polecamy rowniez:

Przeczytaj też:

uklad wegetatywny wplywa bezposrednio na zawartosc bialka we krwi lub na jego powstawanie

Czy układ wegetatywny wpływa bezpośrednio na zawartość białka we krwi lub na jego powstawanie, powodując zmiany ilościowe, czy też pośrednio przez rozwodnienie lub zagęszczenie krwi, o tym nie można się w tej chwili wypowiedzieć. Tak czy inaczej, wpływ jego na zawartość białka we krwi jest niewątpliwy, mechanizm zaś tego zjawiska wymaga dalszych badań doświadczalnych. Jeżeli […]

Zgaga problem ludzi współczesnego wieku

Zgaga jest nieprzyjemną dolegliwością, która zdarza się każdej osobie. W przypadku gdy pojawia się ona rzadko nie należy mieć jakichkolwiek obaw. Jednak gdy występuje ona praktycznie po każdym spożyciu pokarmów, to należy koniecznie wykonać badania endoskopowe. To właśnie dzięki tym badaniom można dokładnie określić jakie są przyczyny powstawania zgagi. Przyczyn jej powstawania jest wiele a […]

DevURL

Partnerzy serwisu:

Tagi

Author : admin

U zwierząt cieplokrwistyeh, gdzie temperatura ciala wynosi 370 do 380, niema pierwszego okresu stężenia, to też i rozpuszczalna myogenofibryna nie istnieje w mięśniach zwierząt ciepłokrwistych. Stężenie pośmiertne. Po ustaniu krążenia w mięśniu wkrótce zupełnie samoistnie występuje stężenie pośmiertne; mięsień staje się sztywny, co bardzo łatwo dostrzec można na zwlokach. W zwłokach ludzkich tężeją najpierw mięśnie szczęki karku potem tułowia i wreszcie kończyn. Mieśnie stają się krótsze, własności ich optyczne zmieniają się, mianowicie w świetle przepuszczonem mięsień staje się mętny, a w odbiłem białawy. Cechy te przypominają stężenie cieplne; a jednak między temi zjawiskami dostrzec można szereg różnic. Mięsień w stanie stężenia 139 cieplnego jest więcej twardy, mniej przezroczysty i pod wpływem kwasu solnego daleko mniej zmienia swój wygląd niż mięsień w stanie stężenia pośmiertnego. Przemywanie mocnym roztworem soli kuchennej, lub lepiej dwuwęglanu sodu również usuwa stężenie pośmiertne. Najważniejsza jednak różnica polega na tem, że stężenie cieplne nie znika z biegiem czasu, a stężenie pośmiertne występuje po pewnym czasie nawet wtedy, jeżeli wszelkie procesy gnilne przez ścisłą aseptykę będą usunietę. Stężenie pośmiertne występuje niekiedy bardzo prędko, jak np. po wielkich wysiłkach mięśniowych, drgawkach i t. p. słowem w mięśniu, który poprzednio wykonał dużo skurczów; zaś mięsień w atmosferze czystego tlenu pod ciśnieniem kilku atmosfer możemy nie dopuścić do powstania stężenia pośmiertnego (Fletcher). Istota stężenia pośmiertnego nie jest dotychczas wyjaśniona. Niektórzy przypuszczaj,v, że mamy tu do czynienia_z samorzutnem krzepnięciem ciał białkowych znikanie zaś stężenia polegałoby na tych skrzepów_ przez fermenty proteolityczne zawarte w mięśniu. Tłumaczenie takie napotyka jednak na wiele trudności, szczególnie zaś spotykamy wątpliwości przy wytłumaczeniu zanikania stężenia. Zjawiska proteolizy w mięśniu idą zbyt wolno, dalej w mięśniu po ustąpieniu stężenia musiałoby istnieć wiele związków azotowych nieścinających się — czego nie wykazują żadne analizy. Daleko prawdopodobniejsze jest tłumaczenie, oparte na zjawiskach pęcznienia ciał koloidalnych. Wiadomo, że ciała te w obecności jonów wodorowych pęcznieją silniej niż roztworach objętych. W mięśniu po śmierci wytwarza się kwas mleczny i jego obecność może wywołać przesuwanie się wody z jednych części mięśnia do drugich, dzięki czemu długość mięśnia się zmniejsza, zmienia się jego elastyczność — słowem powstaje stężenie pośmiertne. Po pewnym czasie zaczynają się ścinać białka mięśniowe; a wtedy zmniejsza się ich zdolności pęcznienia, woda zostaje wydalona i stężenie pośmiertne ustępuje. Na poparcie tego poglądu możnaby przytoczyć fakty następujące : w atmosferze tlenu pod ciśnieniem kilku atmosfer kwas mleczny w mięśniu się nie zbiera — niema również stężenia pośmiertnego ; wysiłki mięśniowe zwiększają wytwarzanie kwasu mlecznego i przyspieszają stężenie; przez ogrzewanie mięśnia można przyspieszyć krzepnięcie białek, a stężenie pośmiertne również przechodzi prędzej w tych warunkach. Wreszcie stężenie pośmiertne można usunąć przemywając naczynia krwionośne mięknia, a więc usuwając kwas mleczny. [więcej w: endometrioza,USG piersi ,usg żył kończyn dolnych ]

Tagi: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

endometrioza USG piersi usg żył kończyn dolnych
© Copyright 2018 USG i prowadzenie ciąży Warszawa All Rights Reserved
WP
Theme Design by Wordpress Themes