Woda we krwi

Woda we krwi jest w zasadzie związana z jej białkami, jako tzw. woda związana. W oda niezwiązana a białkami, czyli woda wolna, ulega łatwo wydalaniu. Zwiększenie się wodochłonności białek osocza krwi wywołuje zatrzymanie wody we krwi. Zwiększenie się ciśnienia osmotycznego krwi prowadzi również do zatrzymywania się w niej wody. Zmniejszenie się zawartości wody we krwi widzimy wtedy, kiedy ustrój nadmiernie traci wodę lub nie pobiera jej w dostatecznej ilości i w związku z tym zmniejszenie się jej we krwi widzimy w cholerze i biegunkach, zwłaszcza u dzieci. Krew w hypohydremii staje się bardziej lepka, zwiększa się w niej zawartość ciał białkowych, soli i azotu resztkowego. Również zwiększa się wtedy zawartość elementów morfotycenych w jednostce objętościowej krwi. ZMIANY WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNYCH Krew ma wiele właściwości fizycznych, które w stanach patologicznych ulegają zmianom. Właściwości te dotyczą ciężaru gatunkowego, szybkości opadania krwinek, ciśnienia osmotycznego, przewodzenia elektrycznego, oddziaływania krwi, napięcia powierzchniowego, lepkości i krzepliwości krwi. Ciężar gatunkowy krwi całkowitej wynosi 1,055-1,064, krwinek czerwonych 1,070-1,090, osocza zaś lub surowicy 1,020-1,032. [hasła pokrewne: laryngolog mińsk mazowiecki, adapalen, usg tarczycy Warszawa ]

Powiązane tematy z artykułem: adapalen laryngolog mińsk mazowiecki usg tarczycy Warszawa