Zmniejszenie sie zawartosci cholesterolu we krwi

Zmniejszenie się zawartości cholesterolu we krwi widzimy w stanach charłaczych, w zatruciu tyroksyną, w niedokrwistościach i niektórych chorobach zakaźnych, zwłaszcza na szczycie ich rozwoju. Zmiany w zawartości lipidów i ich stosunku względem siebie mogą również wystąpić w związku z zakłóceniem czynności regulacyjnych układu nerwowego wegetatywnego. Zwiększenie się zawartości cholesterolu jest związane z układem współczulnym, lecytyny zaś z układem przywspółczulnym. Zawartość cukru we krwi wynosi przeciętnie 0,08-0,12 g%. Zawartość jego zwiększa się w zaburzeniach przemiany węglowodanowej oraz w niektórych chorobach wątroby i nerek. Hiperglikemia powstaje również w stanach związanych ze wzmożonym napięciem nerwu współczulnego. Obniżenie zawartości cukru we krwi występuje w głodzie, w nadczynności trzustki, w niektórych zatruciach jadami bakteryjnymi oraz w stanach związanych ze wzmożonym napięciem nerwu błędnego. Cukier znajduje się zarówno w osoczu krwi, jak i w krwinkach mniej więcej w jednakowych ilościach. Kwas mlekowy znajduje się we krwi w stanach prawidłowych w niewielkich ilościach 12-20 mg %, natomiast podczas pracy fizycznej W większych w stanach patologicznych zawartość jego wzrasta nawet dość znacznie. Duży wzrost zawartości kwasu mlekowego widzimy np. w cukrzycy, w chorobie rakowej, w zapaleniach, gorączce, w niewydolności wątroby i w niektórych chorobach płucnych, jako wyraz zaburzeń w przemianie węglowodanowej. [hasła pokrewne: usg tarczycy Warszawa, fitolizyna w ciąży, laryngolog mińsk mazowiecki ]

Powiązane tematy z artykułem: fitolizyna w ciąży laryngolog mińsk mazowiecki usg tarczycy Warszawa