ciąża, usg, endometrioza, warszawa, objawy, leczenie, stopnie


Najnowsze wpisy:

Polecamy rowniez:

Przeczytaj też:

Jak chronić organizm przed wirusami

Okres zimowy jest czasem w którym rośnie liczba zachorowań na grypę. Można powiedzieć, że jest to czas próby dla układu odpornościowego każdego człowieka. Układ odpornościowy stanowi linię obrony, przed różnego typu wirusami oraz złowrogimi mikroorganizmami. I tak o to jeśli układ odpornościowy będzie osłabiony, to trzeba liczyć się z tym, że może nas dopaść grypa […]

Nerwy językowe

Dotychczas jednak sprawy nie możemy uważać za zupełnie rozstrzygniętą, jakkolwiek przytaczano niektóre fakty jako przemawiające za przewodzeniem w obu kierunkach. Doświadczenia Philipeaux, Vulpiana i innych, w których starano się wywołać zrost nerwów czuciowych z nerwami ruchowymi, up. językowego z podjęzykowym, i których po zgojeniu się dośrodkowego końca nerwu podjęzykowego jako ruchowego z końcem obwodowym nerwu […]

Własności nerwów

Drugą zasadniczą własnością nerwów jest ich zdolność przewodzenia stanu czynnego sposób zupełnie izolowany, t, j. własność, wskutek której stan czynny, powstając w pewnem włóknie nerwowem, przebiega tylko w tem włóknie i nie udziela się nigdzie włóknom sąsiednim. Izolacya ta jest rzeczywiście w układzie nerwowym w wysokim stopniu dokładna i dzięki jej możemy nie tylko odczuwać […]

DevURL

Partnerzy serwisu:



Author : admin

Zwiększenie się zawartości albumin obniża lepkość krwi, zwiększenie się globulin podnosi ją. Lepkość krwi zwiększa się we wszystkich sprawach, w których występuje zagęszczenie krwi, jak np. w zwiększeniu się liczby krwinek czerwonych i białych, w sinicach różnego pochodzenia, w zatruciu bojowymi środkami chemicznymi i innych. Kwasy i zasady oraz sole bromu i chloru zwiększają, natomiast sole jodowe obniżają lepkość krwi. Na stopień lepkości krwi wpływa tarczyca i tylna część przysadki mózgowej. W nadczynności tarczycy lepkość krwi zwiększa się, w niedoczynności, zwłaszcza zaś w obrzęku śluzowatym, zmniejsza się. Krzepliwość krwi jest jedną z najbardziej charakterystycznych fizycznych właściwości krwi. Krzepnięcie krwi sprawia, że krew ze stanu płynnego przechodzi w stan galaretowaty. Krzepnięcie krwi jest procesem enzymatycznym, któremu sprzyjają czynniki fizyko-chemiczne. Proces ten przebiega w ten sposób, z rozpadających się płytek krwi wyzwala się trombokinaza, która działa na trombogen, czyli protroenbinę, i w obecności soli wapnia powoduje powstanie etrombiny. Trombina z kolei działa na fibrynogen, z którego powstaje włóknikfibryna. Trombogen i fibrynogen powstają w wątrobie. By powstał jednak trombogen, czyli protrombina, w wątrobie, musi być obecna witamina K, która zostaje wchłonięta z jelit w obecności żółci. [podobne: urolog dziecięcy poznań, USG genetyczne, aparaty USG ]

Tagi: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

aparaty USG urolog dziecięcy poznań USG genetyczne
© Copyright 2018 USG i prowadzenie ciąży Warszawa All Rights Reserved
WP
Theme Design by Wordpress Themes